Rólunk

Rólunk

2016-ban azt mondtuk, megvalósítani kívánt célunk az 50. jubileumi rendezvény méltó megünneplése. Célunkat túlteljesítettük, remélni sem mert látogatottságot és érdeklődést értünk el. Ez évben immár ötvenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Népművészeti Fesztivál (ONF), amely sokszínű programkínálatával várja a Zselízre látogatókat, a Városi (Schubert) Parkban erre az alkalomra kialakított sokadalmi tereken. A Garam-menti fesztivál több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg 2023. augusztus 16 -20. között.

A festői környezetben, az Eszterházy kastély tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. Kulturális örökségünk meghatározó szerepet játszik dentitástudatunkban és mindennapi életünkben.Jelen van Európa városaiban és falvaiban, természeti tájain és régészeti lelőhelyein, továbbá az irodalomban, a művészetekben és a bennünket körülvevő tárgyakban.

 Részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek és a filmek, amelyekben magunkra ismerünk.

Az ONF a Felvidék magyar nemzetiségű lakosainak legnagyobb országos seregszemléjévé nőtte ki magát, az ország kimagasló szakmai rendezvénye lett! 2018-as év mérföldkövet jelent a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára. Az 1970-ben alakult 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását.